E dreptul meu, e locul meu!
Aceasta campanie am derulat-o in vara anului 2023 cu intentia de a încuraja publicul din judetul Gorj să respecte un drept firesc al persoanelor cu dizabilități. Persoanele cu dizabilități nu își doresc loc de parcare dedicat, însă au nevoie de el.
Proiectul a fost cofinantat din bugetul Judetului Gorj pentru anul 2024.
Acest lucru speram ca a determinat crearea unui drum cât mai larg spre incluziune. Persoanele cu dizabilități și aparținătorii acestora s-au confruntat în mod constant, și încă se confruntă, cu problema ocupării locurilor de parcare dedicate lor, din cadrul instituțiilor și parcărilor publice, centrelor comerciale sau magazinelor cu produse de uz larg, de către șoferii fără dizabilități. Aceștia fie nu sunt informați și nu înțeleg nevoia eliberării acestor locuri de parcare, fie nu au răbdare sau timp să caute un alt loc de parcare. În perioada ianuarie 2012 – iulie 2021, au fost înregistrate peste 8.500 de autovehicule adaptate, la nivel național. Această cifră demonstrează că există șoferi și pasageri cu dizabilități, că aceștia sunt activi și independenți și că au nevoie ca acele locuri de parcare dedicate să fie libere.
Proiectul a contribuit la promovarea, protejarea și asigurarea exercitării depline și în condiții de egalitate a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități si care este asigurată la nivel național prin aplicarea Legii nr. 221/2010 pentru ratificarea convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 13 decembrie 2006,deschisa spre semnare la 30 martie 2007 si semnata de România la 26 septembrie 2007 (,,Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități,,). Potrivit articolului 8 punctul 1, litera a ,, … creşterea gradului de conştientizare în societate, inclusiv la nivelul familiei, în legătură cu persoanele cu dizabilităţi şi pentru promovarea respectării drepturilor şi demnităţii acestora; ,, respectiv la punctul 2, litera a din Conventie iniţierea şi dezvoltarea de campanii publice eficiente de conştientizare destinate: să încurajeze receptivitatea faţă de drepturile persoanelor cu dizabilităţi; să încurajeze percepţiile pozitive şi conştientizarea societăţii într-un grad mai mare, cu privire la persoanele cu dizabilităţi.,,. Articolul 9 punctul 1 din Conventie specifica faptul ca ,, Pentru a da persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea să trăiască independent şi să participe pe deplin la toate aspectele vieţii, statele părţi vor lua măsurile adecvate pentru a asigura acestor persoane accesul, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, la transport….,